Media: Institutul de Cercetări Socio-Umane „C. S. Nicolăescu-Plopșor” : Un nou workshop în cadrul Bicentenarului Revoluției Române de la 1821

Seria evenimentelor dedicate celebrării Revoluției de la 1821 continuă la Institutul de Cercetări Socio-Umane „C. S. Nicolăescu – Plopșor” al Academiei Române, din Craiova. În această săptămână, în cadrul programului „BICENTENARUL REVOLUȚIEI ROMÂNE DE LA 1821”, în data de 8 aprilie, Institutul,în parteneriat cu instituțiile de învățământ din cadrul proiectului ”AMFITEATRUL TUDOR VLADIMIRESCU,va organiza un workshop online cu titlul Adunarea Norodului în primăvara anului 1821.

Într-o perioadă istorică plină de prefaceri, cu mișcări social-politice ample, cu idealuri de luptă în vederea eliberării naționale, românii,ca de altfel și alte popoare din Europa, îndeosebi, din Balcani, au scris o filă de istorie în temerarul drum către epoca modernă.

„După momentul organizatoric de la Țânțăreni, puterea «Adunării Norodului» era necontestată în Oltenia, luată în deplina sa stăpânire. Marșul spre București din martie 1821 demonstra forța acesteia, prin ordinea păstrată și viteza de deplasare și, mai ales, prin lipsa opoziției din partea forțelor stăpânirii. În perioada în care, în Italia, revoluția era reprimată și intervenea categorica dezaprobare din partea țarului a evenimentelor revoluționare din Principatele Române, «Adunarea norodului» ajunge la București. Între conducătorul revoluției și boierii rămași s-au desfășurat negocieri, care au în vedere situația nouă ce se crease. Tudor a acceptat să cârmuiască împreună cu boierii bucureșteni, dar «cârmuindu-i» el! Timp de două luni, el se menține în capitala Țării Românești, centru de mare importanță strategică și, mai ales, politică” ne-a precizat prof.univ.dr. Cezar Avram, de la Institutul de Cercetări Socio-Umane „C. S. Nicolăescu – Plopșor” al Academiei Române, din Craiova.

Mai multe informatii aici