Biblioteca institutului a fost înfiintata de acad. C.S.Nicolaescu-Plopsor, beneficiind si de o donatie consistenta din partea Bibliotecii Academiei Române. Regimul sau este unul particular, fiind destinata în primul rând sustinerii activitatii cercetatorilor din Institut. Cu acordul conducerii Institutului, fondul sau de carte este accesibil cadrelor didactice universitare si studentilor, iar uneori, în mod exceptional, si altor persoane din exterior. Biblioteca dispune de un catalog alfabetic pentru carti si periodice, precum si de un catalog electronic în curs de actualizare, disponbil doar intern.
Fondul de carte al Bibliotecii Institutului „C.S. Nicolaescu-Plopsor” este unul variat, numarând aproximativ 71.000 carti – dintre care 466 carti de patrimoniu si aproximativ 500 volume carte autografa cu valoare bibliofila. Publicatiile periodice includ 90.000 unitati de inventar.
Valoarea intrinseca a fondului bibliotecii este foarte mare, dat fiind ca s-a constituit din fondul de dublete al Bibliotecii Academiei. În plus, biblioteca detine un numar însemnat de publicatii valoroase, obtinute din achizitii externe si prin schimb international cu publicatiile Institutului.
Ca fond documentar, vizând publicatii aparute înainte de 1950, biblioteca Institutului este cea mai bogata din municipiu si chiar din zona Olteniei.
Coordonate contact: bibliotecar Cristina BITICA ([email protected])